Zubar u Zagrebu

Zubar svakom svom pacijentu na njegov ubit odgovara da zubi gube svoju bjelinu kako vaše godine prolaze, što je potpuno prirodna stvar, ali nažalost je u današnjem društvu dosta neprihvatljiva. Kod nekih se osoba vjerojatno postavlja pitanje“ zašto vaši zubi tamne?“, gdje je odgovor na to pitanje vrlo jednostavan. Vanjski zaštitni sloj, caklina, je odgovoran za sjaj zuba, ali ona s vremenom postaje sve tanja i tanja, gdje u završnici do izražaja dolazi dentina, koja predstavlja unutarnji dio zuba. Šećeri su glavni krivci brzog propadanja cakline nakon čega se na zubima sve više zadržavaju pigmenti tamno obojanih pića kao što su kava, čaj, crno vino, Coca Cola te proizvoda poput cigerete, cigara ili ostalih nikotinskih varijacija.

No, osim postepenog tamnjenja svih zubi, kod nekih osoba je prisutno i tamnjenje samo jednog zuba u zubnom nizu, što je uzrokovano odumiranjem njegove pulpe, a isto se događa s avitalnim zubima – kojima je dugo godina odstranjena pulpa. Također, tijekom formiranja zuba, primjena određenih antibiotika ili prekomjerni unos fluora može uzrokovati promjene boje zuba, stoga pripazite kako rukujete vašim lijekovima. Reklame nas u posljednje vrijeme bombardiraju novim pastama čiji učinak „garantira“ efekt izbjeljivanja, kao i proizvodi za izbjeljivanje zubi kod kuće. Nažalost, zubar vam nikada neće preporučiti da se u borbi protiv tamnjenja služite samo pastom ili samo proizvodom za izbjeljivanje zubi kod kuće – najbolja je kombinacija profesionalnog izbjeljivanja zubi potkovana kvalitetnom pastom za zube. Paste za zube, kao takve, nažlost nisu dovoljne jer se unutar usne šupljine nalaze vrlo kratko, što nije dovoljno da oksidacijsko sredstvo izbijeli zub.  U većini slučajeva se pacijent zatim odluči izbijeliti zube, gdje su postupci bezbolni i izvode se pomoću kemijskih sredstava koja svoj učinak obično postižu kvalitetnim oksidacijskim djelovanjem.

Ukoliko ste se odlučili za tretman izbjeljivanja zubi, za njega ćete morati izdvojiti između 2000 i 5000 kn (za sve zube), odnosno od 700 do 1000 kn za izbjeljivanje pojedinog zuba. Na pitanje kada izbjeliti zube možemo samo reći da je pravi trenutak onaj kada se počnete osjećati nezadovoljno svojom postojećom bojom zuba. S time da uvijek pripazite na to da ne pretjerujete. Štetno je pretjerano izbjeljivanje kojemu su mnogi ljudi skloni, jer dovodi do preosjetljivosti zuba, narušava strukturu zuba i može oštetiti zubnu pulpu. Važno je spomenuti kako zubi s karijesom i otvoreni zubni vratovi spadaju u apsolutnu kontraindikaciju za izbjeljivanje Zadnje vrijeme je spomenuta ponuda izbjeljivanja zubi također vrlo aktualna na našim groupon stranicama poput kolektive i kupime, što dodatno olakšava potragu i izdvajanje sredstava za dugo traženi i željeni osmijeh. Ali naravno, prije bilo kakvog koraka svakako vam preporučujemo da se konzultirate s vašim zubarom, neovisno bio zubar u vašem gradu ili u gradu Zagreb.

“Zašto vaši zubi tamne?” objavljen je na blogu Zubar u Zagrebu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s