Zubar u Zagrebu nerijetko dobije na stol pacijenta koji se želi riješiti zadaha, odnosno ustanoviti uzrok svojeg lošeg zadaha iz usne šupljine. Zadah je ono nešto što nitko ne želi imati, što ujedno potvrđuju brojni proizvodi, kao i reklame, koji ostvaruju razno razne nazive, od vodica za ispiranje usta, bomboni s okusom mentola pa sve do žvakaćih guma koje vrve po dućanima. Tisućama godina se taj problem pokušavao riješiti, što nije rezultiralo zbog modernog doba, nego je bilo prisutno i u starom vijeku kod tstaro-grčkih i rimskih pisaca, koji su redovito zadah spominjali kao jedan od glavnih problema svojih sugrađana. Nekada su se ti problemi riješavali prirodnim putem, poput peršinom, klinčićem ili guavom. Neki su čak napravili i malo veći korak i počeli preporučivati kako ljuska kokošjeg jajeta riješava problem, no o tome možda kasnije. Kao što je već svima poznato, u ustima živi mnoštvo bakterija koje se hrane proteinima iz hrane, proizvodeći na taj način sulfurne plinove koji isparavaju i, prema najnovijim istraživanjima, su najčeši uzrok halitoze. Novim se metodama mogu ti plinovi detektirati, a to je dokazao i tonzetich tijekom istraživanja ove teme. U 85% slučajeva zadah iz usta zapravo i dolazi iz usta i nije posljedica, kako je uvriježeno umisliti, da dolazi „iz želudca“.

zubar u zagrebu

UZROCI ZADAHA:

  1. HRANA: razgradnjom određene vrste hrane, kao što su to naprimjer crveni luk i bijeli luk češnjak, ali zadah može biti i posljedica neke vrste povrća te začina: nakon što se harana probavi, ulja iz nje se resorbiraju u krv, krvotokom idu do pluća i kroz usta prema van dok god se ta hrana ne eliminira iz organizma. Luk i češnjak mogu uzrokovati zadah čak i tri dana (!!)
  2. ZUBI: Loša dentalna higijena je najveći problem i vrlo česti uzročnik zadaha. Bolesti desni su glavni čimbenik, koji mnogi zanemariju. Ako svakodnevno ne korisite konac za zube te ne četkate pravilno zube, desni ( i jezik) skupljaju se bakterije koje ispuštaju plin vodikov sulfid te se na zubima stvara plak. Plak, ako se ne četka i ne skida može uzrokovati gingivitis, propadanje zubi, periodontitis. Zubalo je također izvor bakterija.
  3. SUHOĆA USTA također zna predstavljati problem kod zadaha
  4. UPALA SINUSA, kronični rinitis. Kod male djece mora se misliti o mogućnosti stranog tijela u nosu. Svakako posjetite vašeg doktora vezano uz ovaj problem ukoliko sumnjate u njega
  5. PUŠENJE kao jedna od najlošijih navika također pridonosi zadahu
  6. IZGLADNJIVANJE: kod osoba na drastičnim dijetama javlja se «voćni» zadah kao posljedica ketoacidoze

Ukoliko vi ili pak vaša bolja polovica ili prijatelj shvatite da imate zaista loš zadah, iako ste prethodno oprali zube ili ih isprali vodicom protiv zadaha,  vjerojatno došlo do nekakvih problema unutar vaše zubne šupljine. Ali naravno, prije bilo kakvog koraka svakako vam preporučujemo da se konzultirate s vašim zubarom, neovisno bio zubar u vašem gradu ili u gradu Zagreb.

“Zadah – mala riječ za veliki problem” objavljen je na blogu Zubar u Zagrebu

Advertisements

One response »

  1. […] biljki pomaže u riješavanju problema sa zadahom, kao što smo to pisali u prošlom članku “Zadah” . Ove biljke možete kupiti u obližnjoj trgovini ili na zelenoj […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s