Zubar u Zagrebu danas preporučuje hranu koja je zdrava za vaše zube, ali i općenito za vaše zdravlje. Jeste li znali da neke vrste hrane mogu imati isti utjecaj na vaše zube kao da ih perete četkicom? Isto kao što neke vrste hrane napadaju vaše zube, tako ima i određenih vrsta koje štite vaše zube, i to na puno više načina nego na koje ste mislili. Idemo pogledati popis.

zubar u zagrebu

zubar u zagrebu

1.Žvačite celer
Žvakanje svježeg celera ne samo da može zaštiti vađe zube od proapdanja, nego će stimulirati protok sline u vašim ustima, što će zatim pridonijeti otklanjanju nepotrebnih bakterija. Također, celer je prirodni “masažer” za vašu gingivu, te ujedno otklanja nakupljene ostatke hrane s vaših zubi. Svježi celer možete pronaći na vašoj obližnjoj tržnici.

zubar u zagrebu celer

zubar u zagrebu celer

2.Jedite Kivi, jedan svaki dan
Kiviji su vrlo bogati vitaminom C, a jedan veći kivi može pokriti vašu cijelodnevnu potrebu za vitaminom C. Vjerojatno ste načuli da je vitamin C vrlo bitan u održavanju zdravlja vaših zubi, stoga pripazite na taj dio. Jedan kivi, nije ništa pretjerano komplicirano ;). Ukoliko nemate pristup kiviju jedna naranča bi isto pomogla.

3. Pijte zeleni čaj
Zeleni čaj sadrži hrpu antioxidansa nazvanih “catechins”  kojima je glavni zadatak ubijanje bakterija koje mogu šečer pretvarati u plak. Osim toga, isti antioksidansi mogu eliminirati bakterije koje uzrokuju halitosis. Probajte svakodnevno popiti dvije do pet šalica zelenog čaja – najbolje nakon obroka. Preporučljivo je da ne kupujete onaj gotovo pripremljeni čaj iz većih trgovačkih lanaca nego da radije odete u nekakvu trgovinu s čajevima i kupite gotove listove.

4.Žvačite peršin ili mentu
Peršin i menta su jedni od važnijih biljka kada je u pitanju oralna higijena, žvakanje svježih listova spomenutih biljki pomaže u riješavanju problema sa zadahom, kao što smo to pisali u prošlom članku “Zadah” . Ove biljke možete kupiti u obližnjoj trgovini ili na zelenoj tržnici.

5.Shiitake gljive
Šitake gljive sadrže jednu vrstu šečera, poznatiju kao Lentinan, koji može bakterijama koji žive u vašoj oralnoj šupljini spriječiti rad na nastanku plaka. Vrlo jednostavna hrana koju valja vrlo često konzumirati. Najbolje bi bilo da ju uspijete nabaviti kod lokalnog uzgajivača, ali ukoliko to nije moguće onda se pozabavite većim trgovačkim lancima.

6.Wasabi
Wasabi, jedna od poznatij japanskih delicija koji svojom ljutinom ne mogu samo “začiniti” vašu večeru, nego isto tako naškoditi bakterijama koji proizvode karijes. Wasabi u sebi sadrži isothiocyanates, tvar koja ugrožava život bakterija koje pretvaraju šečer u plak. Wasabi je malo teže za nabavit kod nas, ali vjerujemo da mnoge Eko trgovine ili pak japanski restorani znaju gdje nabaviti spomenuto jelo.

7. Pijte puno vode
Kao što je već puno puta spomenuto, voda je važna za vaš zdravi život i preporučljivo je od dvije litre dnevno pa na dalje. Ovo je najbolji način na  koji možete vašu gingivu hidratizirati i održavati punu sline. Slina je u tom slučaju najbolji protivnik za bakterije koje stvaraju karijes, jer ih ispire nakon svakog vašeg guta. Kupite si malenu bocu, najbolje onu od pola litre, i zacrtajte si da će te dnevno popiti četiri takve. Ali naravno, prije bilo kakvog koraka svakako vam preporučujemo da se konzultirate s vašim zubarom, neovisno bio zubar u vašem gradu ili u gradu Zagreb.

“Zubar u Zagrebu preporučuje hranu” objavljen je na blogu Zubar u Zagrebu

Advertisements

One response »

  1. […] Hrana pomaže u riješavanju vaših problema, pročitajte ovaj post: Zubar u Zagrebu savjetuje hranu […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s