Zubari u Zagrebu se na učestaloj razini bore s pacijentima koji boluju od paradontitisa. Paradontitis je kronična bolest paradonta, odnosno potpornog aparata zuba. Pripadaju mu desni ili gingiva, odnosno cement zuba koji prekriva površina korijena zuba, vezivna vlakna koja učvršćuju zub i koštani nastavak gornje i donje čeljusti u kojima su vaši zubi smješteni. Javlja se uslijed nedovoljne higijene, u kojem slučaju bakterije unutar vaše usne šupljine počinju s nekontroliranim razmnožavanjem. Iste te bakterije žive u plaku, onoj mekoj naslazi koja vaše zube oblaže, no osim tamo – žive i u ostalim dijelovima vaše usne šupljine. Iste bakterije nisu jedini, ali su glavni uzročnici upale zubne šupljine. Stvaranje plaka počinje neposredno nakon pranja zubi i nije ga moguće zaustaviti, već ga jedino možete ukloniti pomoću zubne četkice i paste. Proteini iz  važe sline talože se u ustima te se naslage naseljavaju bakterije koje izazivaju upalu gingive. Plak, najvećim djelom, čine mikroorganizmi.

Zubar Zagreb

Zubar Zagreb

Jeste li znali da:

  • Jedan gram plaka sadrži oko 200 milijardi bakterija
  • Jedan gram mikroorganizama dobivenih centrifugiranjem broji oko 230 milijardi bakterija.
  • Hrana pomaže u riješavanju vaših problema, pročitajte ovaj post: Zubar u Zagrebu savjetuje hranu

Posjetite zubara u Zagrebu

Gingivitis se može izliječiti, ali ukoliko se zanemari – on bez povratka prelazi u parodontitis – bolest koja može trajati desetljećima. Paradontitis nije u potpunosti nasljedan, ali postoje brojni čimbenici, uključujući i nasljeđe, koji pouspješuju njegov nastanak, odnosno nastanak upalnih promjena gingive pojačavajući upalni odgovor tkiva na plak i kamenac. Manjak vitamina, minerala i proteina, krvne bolesti i dijabetes  također će pospješit nastanak parodontitisa, kao i ujedno hormonalne promjene poput puberteta, trudnoće ili pak menopauze.

Jeste uopće ikada razmišljali o tome kako bi ste izgledali bez zuba? Gubitkom zuba otežana vam je probava, što naravno utjeće na nastanak probavnih smetnji. Također vam je narušena i estetika, a osim toga remeti vam se i mimika lica, pa se i cijeli vaš izraz lica mijenja. Zubi su, kao vidljivi dio vašeg lica, vrlo važni. Kako u fiziološkim okvirima tako i u socijalnim i psihološkim načelima.

Kako spriječiti nastanak bolesti?
Redovito održavanje vaše usne šupljine, svih ploha zuba i desni četkajte kružnim pokretima, nakon pranja upotrebljujte zubnu svilu i redovito posjećujte stomatologa. Na prve znakove oticanja zubnog mesa i krvarenja valja upozoriti stomatologa i tražiti upute o najprimjerenijem načinu četkanja. Četkanjem zuba moguće je uklanjanje samo mekih naslaga plaka, ali ne i zubnog kamenca. Iz tog razloga morate posjetiti vašeg zubara u Zagrebu koji će zatim ukloniti kamenac ultrazvučnim aparatom ili stručnim instrumentima. Brojne paste koje često viđate po reklamama, a namijenjenje su za uklanjanje kamenca, visoko su abrazivne i dugotrajnim korištenjem mogu izazvati oštećenja zuba. Zaobiđite ih i radije posjetite vašeg zubara, neovisno bio on u Zagrebu ili drugdje.

Zaključno, higijena usne šupljine i dalje je glavni čimbenik u liječenju parodontnih bolesti i bilo koji zahvat uz nedovoljnu higijenu neće imati rezultata. Stoga, posjetite vašeg stomatologa što prije i konzultirajte se s mogućim problemima, budite savjesni i porazgovarajte čim prije s vašim Zubarom u Zagrebu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s