Zubari, odnosno stomatolozi, na pitanje “kako njegovati osjetljive zube” redovito ostavljaju odgovor u kojima svoje pacijente savjetuju da prilikom pranja zubi četkicu drže pod kutem od 45 stupnjeva, u odnosu na desni, te da se zatim prave mali i blagi pokreti. Četkica za zube bi u tome slučaju trebala biti srednje tvrdoće ili mekana. Na stranu to što većina misli da je kruta četkica upravo ono što najbolje očisti zube, vjerujte nam, što mekša četkica to će te detaljnije i sa što manje boli oprati vaše zube.  Kako bismo bolje razmotrili cijeli sustav pogledajmo ovih sedam savjeta za zdrave i lijepe zube.

  1. Najbolji efekt postiže se laganim pranjem zubi. Nježni, kružni i isprekidani pokreti imaju puno veći doseg nego grubi i brzi.
  2. Prilikom pranja zubi četkicu držite pod kutem od 45 stupnjeva, a ujedno se pobrinite da je vaša četkica mekana ili srednje mekana.
  3. Tekućina za ispiranje osjetljivih zubi sastavni je dio vaše toaletne torbice, nemojte zaboraviti na to.
  4. Izbjegavajte tvrde četkice, koristite one srednje tvrdoće ili mekane.
  5. Ukoliko tražite električnu četkicu, idealno rješenje bi bila ona s kontrolom pritiska kako si ne bi oštetili meso ili same zube.
  6. Zubna pasta s aminfluoridom namijenjena je osjetljivim zubima, svakako pročitajte sastojke vaše zubne paste i uvjerite se da imate onu pravu.
  7. Osigurajte zubima neophodne minerale. Specijalni gel za pranje osjetljivih zubi dostupan je u svakoj ljekarni.

Imate drugačije navike kod pranja zubi? Ostavite nam vaše komentare u nastavku!

Ovaj članak objavljen je na blogu Zubar u Zagrebu

Leave a comment